Více antioxidantů než zelený čaj, méně kofeinu než káva – Wayusa neboli Cesmína guayusa, léčivá rostlina z Ekvádoru, posvátný čaj indiánů, stimulant povzbuzující tělo i duši.
Wayusa, Cesmína guayusa je rostlina rostoucí v Amazonii označovaná jako posvátný čaj indiánů. Nápoj připravující se z jejích listů má stimulační a harmonizační účinky na tělo i duši a slouží jako kvalitní náhrada kávy či zeleného čaje. Jde o rostlinu příbuznou cesmíně paraguayské, ze které se přiravuje Yerba Maté. Díky absenci ho
řkých složek a obsahu theobrominu má ale oproti Yerba Maté mírně nasládlou chuť.
Upozornění: Nádoba není součástí balení.
Wayusa známá svým názvem díky sti
mulačním a povzbuzujícím účinkům pochází listů stromu zvaného Ilex guayusa. Stromy rostou převážně v horských oblastech amazonských pralesů (oblast Ekvádoru, severovýchodu Peru a západní část Kolumbie).
Základní parametry:
Podle dostupných informací se guayusa (z jejíchž listů následně vzniká nápoj wayusa) pěstuje
v Peru, Kolumbii a ve východní části Ekvádoru v provinciích Napi a Pastaza. Sklizeň je obdobná sklizni čaje - listy se sbírají a následně suší. Stejně tak pokračuje i následná konzumace - wayusu je možné připravit obdobným způsobem jako příprava klasického čaje.
Účinky wayusi krásně popisuje název, který si získala od domorodých lovců. Tento čaj pijí, aby podpořili bdělost a soustředění - čaj nazývají "noční hlídač".
Wayusa obsahuje méně kofeinu než káva a díky obsahu aminokyseliny L-Theaninu je i více relaxační než káva. Proto je velmi vhodná pro ty, kterým konzumace kávy nedělá dobře. Vzhledem ke stimulačním účinkům se nedoporučuje užívat v odpoledních a večerních hodinách. Kvůli obsahu kofeinu není vhodná pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.
V případě konzumace v odpoledních a večerních hodinách či vyšších dávkách může hrozit nespavost.
Do jednoho litru studené vody nasypeme 3-5 polévkových lžic drcených listů. Následně přivedeme k varu a necháte povařit na mírném ohni přibližně 3-5 minut. Necháme vylouhovat přibližně 10 minut. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, ovšem vždy je dobré přidat 1-2 lžíce čerstvých listů.
Po sklizni lístků dochází přirozeně vlivem vlhkého a teplého pralesního klimatu k jejich lehké fermentaci, díky které získává wayusa hnědou barvu. Poté se lístky suší na tropickém slunci. Tento proces dává wayuse specifickou zemitou chuť s jemně kouřovými tóny a čokoládovým nádechem. Po usušení se listy nadrtí nebo jemně namelou.
Upozornění:
“Naší specializací není klinická medicína. Vycházíme z vědy a množství studií založených jak na zvířecích, tak lidských modelech. Při testování produktů v naší biohackingové praxi také používáme sebe-experimenty a různé způsoby měření. Neberte informace v tomto článku jako rady od svého lékaře a vždy k sobě a ke svému zdravotnímu stavu přistupujte zodpovědně.”
EAN | 238957552 |
---|---|
Obsah: | 100g |
Složení: | Drcené listy ILEX GUAYUSA |
Země původu: | Ekvádor |
Výrobce: | Wayusa, amazonia verde, s.r.o. Kloboučnická 1408/19 140 00 Praha 4 - Nusle, Česká republika |
Skladování: | Skladujte při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě. Ukládejte mimo dosah dětí. |
Upozornění: | Jedná se o doplněk stravy, není k určen k náhradě pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. |